Jenkinsova Maša za mir je odmevala od Švice do Slovenije

Jenkinsova Maša za mir je odmevala od Švice do Slovenije

Jenkinsova Maša za mir je odmevala od Švice do Slovenije

 


Logatec – Simfonični orkester Cantabile se je konec maja predstavil s tretjim velikim vokalno – instrumentalnim projektom, Jenkinsovo kantato oz. (u)glasbeno mašo za mir, ki nosi naslov The Armed Man: A Mass for Peace. Orkestru se je ob izvedbi pridružil gostujoči švicarski Univerzitetni pevski zbor Der CHOR iz Berna ter domači Mešani pevski zbor Adoramus. Po zelo uspešni turneji v Švici v začetku maja, na kateri so glasbeniki Simfoničnega orkestra Cantabile na treh razprodanih koncertih navdušili občinstvo v Bernu in Zürichu, se je zgodba o uspehu ponovila tudi v Sloveniji. 26. maja so koncertirali v do zadnjega kotička napolnjeni cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani in dan pozneje v večnamenski dvorani v Logatcu.

Cantabile v Logatcu - Foto: Valter LebanCantabile v Logatcu – Foto: Valter Leban

Projekt The Armed Man (Oboroženi mož) je povezal mlade glasbenike iz Slovenije in Švice. Skrbno izbran program z osrednjim delom, kantato The Armed Man, ki spada med vrhunce sodobne klasične glasbe, je prek 160 nastopajočih potem, ko so trije koncerti v začetku maja zazveneli v Bernu in Zürichu v Švici, predstavilo tudi slovenskemu občinstvu.

Koncerta v Sloveniji sta potekala v organizaciji treh prijateljskih društev: Univerzitetnega pevskega zbora Der CHOR iz švicarske prestolnice Berna, enega najbolj prepoznavnih in najkvalitetnejših zborov v Bernu in okolici, Simfoničnega orkestra Cantabile iz Logatca, orkestra z izredno bogato paleto dosežkov, gostovanj in uglednih solistov, kot povezovalni člen in poznavalec obeh držav pa se pridružuje še Slovensko društvo v Švici Kulturni most Švica – Slovenija, ki je v preteklih letih s kulturo že mnogokrat povezal obe državi. V Sloveniji se je na koncertih pridružil tudi logaški Mešani pevski zbor Adoramus, ki je v Sloveniji in širše prepoznaven kot eden najkvalitetnejših zborov z bogatim sakralnim repertoarjem.

The Armed Man je unikaten koncertni dogodek; najprej že zaradi svoje glasbene veličine in vsebine. Valižanski skladatelj Karl Jenkins je delo ob prelomu tisočletja napisal po naročilu britanskega Muzeja kraljevih orožarn. Skladba je nastajala v času vojn na Balkanu in drugod po svetu. Za osnovno témo je bila predlagana stara vojaška pesem iz 15. stoletja z naslovom L’homme armé (Oboroženi mož). Pri kantati gre za izredno sugestivno, močno, veličastno in raznoliko glasbo, ki se na koncu izteče v ganljiv, jasen in nedvoumen poziv: nikoli več vojne. Prek glasbe se srečujejo različne veroizpovedi, kot sta krščanstvo in islam. Jenkins je združil na videz nezdružljivo; na primer muezinov klic k molitvi je uvrstil ob bok renesančni polifoniji Palestrine in brazilskemu ritmu bobnov. Delo redno izvajajo po vsem svetu, tokrat izvedbo doživlja tudi v Švici in Sloveniji.

Koncerta sta potekala brez vmesnih aplavzov. Na dirigentskem podiju sta se izmenjevala dirigent orkestra Cantabile in zbora Adoramus Marjan Grdadolnik in švicarski dirigent Ruedi Kämpf, vodja zbora DerChor. Kot solista sta se prestavila švicarska sopranistka Karin Stübi Wohlgemuth in solist islamske molitve Peter Husein Cunz.

Vseh pet majskih koncertov je pustilo neizbrisen pečat vsem udeleženim: nastopajočim, med katerimi tli odlična energija, dirigentoma, ki sta predano in z dušo vodila koncerte in seveda publiki, ki se je za zares kakovosten, ganljiv in koreografsko ter programsko premišljen koncert vsakič zahvalila s stoječimi ovacijami.

Kot je povedal Marjan Grdadolnik, bodo s švicarskim zborom ostali v stiku in nadaljevali sodelovanje. »Želja in navdušenje je tako na strani obeh dirigentov kot na strani orkestrašev in pevcev. Pri tem projektu se je resnično pokazalo, kako glasba zbližuje in ustvarja iskrena prijateljstva.«

Konec junija pripravljajo glasbeni festival
Sicer pa Cantabile med 27. junijem in 2. julijem v sodelovanju z občino Logatec pripravlja Poletni glasbeni festival, ki bo na Trgu sv. Nikolaja v Logatcu. S celovečernimi koncerti bo v petek, 30. junija, nastopil Pihalni orkester Logatec, 1. julija bo Slovenski večer v izvedbi MePZ Adoramus in 2. julija Operna noč v izvedbi Simfoničnega orkestra Cantabile in opernih solistov. Jeseni orkester načrtuje poseben koncert ob 30-letnici umetniškega delovanja dirigenta Marjan Grdadolnika, na katerem bodo predstavili njegova glasbena dela.