O ORKESTRU

O ORKESTRU

Simfonični orkester Cantabile

Simfonični orkester Cantabile je prvič stopil pred publiko spomladi leta 2011. Odločitev za oblikovanje simfoničnega sestava je bila smela in pogumna. Slonela je na spoznanju prvih orkestrašev in idejnega vodje tega projekta, profesorja Marjana Grdadolnika. Da je bila odločitev prava, so mnogi spoznali že na prvih koncertih, s katerimi so se predstavili člani orkestra. Glas o novem orkestru s sodobnimi metodami dela in ustvarjanja skupne glasbe se je hitro širil med glasbeniki in ljubitelji glasbe.

Orkester je po petih sezonah postal prepoznaven doma in tudi v tujini ter z velikimi načrti snuje nove programe. Že uveljavljeni poklicni glasbeniki v orkestru Cantabile prepoznavajo zrel glasbeni sestav, ki je kos izvedbam tudi zahtevnejših glasbenih del, mladi instrumentalisti in pevci pa z velikim navdušenjem sprejmejo izziv igranja solističnih skladb ob spremljavi orkestra. To so priložnosti, ki so za mlade glasbenike pri njihovem zorenju v poklicne glasbenike še posebnega pomena. V repertoarju Simfoničnega orkestra Cantabile najdemo tako skladbe klasičnih mojstrov vseh slogovnih obdobij, kot tudi glasbo za film, balet in druge zvrsti umetnosti. Od leta 2013 dalje orkester sodeluje na uspešni vseslovenski koncertni turneji s priznanim glasbenikom Galom Gjurinom.

Z orkestrom so kot solisti že nastopili mnogi vrhunski umetniki in mladi perspektivni solisti instrumentalisti. V sodelovanju z zbori iz Slovenije orkester pripravlja tudi vokalno-instrumentalne projekte. Spomladi 2014 je orkester posnel glasbo za mladinski film Kresnik – Ognjeno izročilo, ki je bil predvajan na filmskih festivalih doma in v tujini. Konec junija 2014 se je orkester na povabilo organizatorja udeležil mednarodnega festivala Des Anches D’Azur v La Croix-Valmerju v Franciji in tako navdušil francosko občinstvo, da je takoj po koncertu prejel vabilo na festival v letu 2016. Decembra 2014 in 2015 je uspešno izvedel gala božično-novoletni koncert v razprodani Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

Povabila in ponudbe prihajajo od vsepovsod. Tako je orkester v svojem jubilejnem letu 2016 v začetku leta sodeloval s priznanima armensko-makedonskima jazz glasbenikoma Tavitjan Brothers, spomladi pa snemal filmsko glasbo za založbo Mladinska knjiga; najbolj priljubljene filmske melodije so zbrane na dveh zgoščenkah, ki sta priloženi knjigi Filmska glasba avtorja Mitje Reichenberga in je izšla novembra. V juniju se je orkester ponovno odpravil na gostovanje v francoski La Croix-Valmer in tudi tokrat do stoječih ovacij navdušil zbrano občinstvo. V začetku oktobra 2016 je orkester ob svoji 5-letnici izvedel zelo odmeven koncert 'Cantabile iz Novega sveta', na katerem so ob navdušenju številčnega občinstva v celoti izvedli Dvořákovo 9. simfonijo.

Orkester je v novembru 2016 igral na dveh gala koncertih Radia Ognjišče in decembra izvedel odmeven koncert Božič v Ljubljani 2016 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Maja 2017 pa je na povabilo organizatorja izvedel turnejo v Švico (Bern, Zürich), kjer je skupaj z 80-članskim pevskim zborom Der Chor iz Berna izvajal Jenkinsovo skladbo Oboroženi mož: maša za mir.